Blestemul de jumatate de secol ce s-a napastuit asupra Benficai


Astazi de la ora 21:45, se va desfasura finala Europa League, avand in prim plan pe Benfica si pe Sevilla.Pentru portughezii de la Benfica aceasta finala de Europa League va contura a 8-a finala dintr-o competitie europeana pe o perioada de 52 de ani, unde toate cele 7 finale au fost pierdute.Benfica se confrunta cu un adevarat “blestem”, daca este sa ne luam dupa celebrul personaj din fotbal Bela Guttman.

Bela Guttman a fost un fotbalist de origine evreica, nascut in Ungaria, a fost antrenorul vulturilor, in perioada 1959-1962.In trei ani, Bela Guttman a adus pe Da Luz 5 trofee – 2 titluri de campioana, o Cupa a Portugaliei si doua Cupe ale Campionilor Europeni. Si ar mai fi unul, poate cel mai important – Bela Guttman a fost cel care l-a adus pe Eusebio la Benfica, in 1960, de la o echipa din Mozambic. In 1961, Benfica a invins-o pe Barcelona in finala Cupei Campionilor, scor 3-2, pentru ca un an mai tarziu sa castige finala de la Amsterdam cu Real Madrid, scor 5-3. Imediat dupa finala din 1962, lui Bela Guttman i s-a parut firesc sa ceara o marire consistenta de salariu, dar s-a lovit de o reactie surprinzatoare a conducerii, care l-a anuntat ca nu mai are nevoie de serviciile lui.

Atunci el a raspuns promt conducerii de la Banfica, acesta spunand “Daca ma dati afara, 100 de ani de acum incolo nu o sa mai castigati un trofeu european”.Aceste spuse constituie un adevarat calvar pentru suporterii echipei din peninsula iberica, drept pentru care  a trecut jumatate de secol, si Benfica inca nu a reusit sa deslege acest “blestem”.

Asa cum era de asteptat, incepand cu anul 1963, Benfica nu a reusit sa scastige o finala europeana, in ciuda faptului ca echipa a ajuns de 7 ori in postura de finalista.

FINALELE PIERDUTE DE BENFICA

1963: 1-2 cu AC Milan (Cupa Campionilor)
1965: 0-1 cu Inter Milano (Cupa Campionilor)
1968: 1-4 (d.p) cu Manchester United (Cupa Campionilor)
1983: 1-2 cu Anderlecht (Cupa UEFA)
1988: 5-6 (d.p) cu PSV (Cupa Campionilor)
1990: 0-1 cu AC Milan (Cupa Campionilor)
2013: 1-2 cu Chelsea (Europa League)

Facand comparatie cu Benfica, Sevilla sta foarte bine la capitolul finale castigate, aceasta avand doua finale de Cupa Uefa(2006, 2007), ambele castigate.

 

Aici aveti pronosticurile propuse pentru aceasta finala PONTURI SEVILLA – BENFICA

 

5 comments on “Blestemul de jumatate de secol ce s-a napastuit asupra Benficai

 1. Pingback: Benfica a pierdut inca o lupta impotriva “blestemului” | Geneza Fotbalului

  • La loviturile de departajare oricine poate sa castige, este o adevarata loterie.Imi pare rau de Benfica, merita si ea un trofeu, dupa atatea finale pierdute.
   Aceasta este a doua finala consecutiva in Europa League pentru Benfica.Eu nici nu vreau sa ma pun in situatia jucatorilor!

   Like

 2. Chiar daca are multi TITULARI suspendati pe motiv de ” cartonase galbene “,
  in seara aceasta ( 21.45-23.35 …) ,
  ” blestemul de jumatate de secol…..”
  cazut asupra echipei lusitane BENFICA,
  poate fi intrerupt ( alungat ) !!! 🙂 🙂 🙂
  Ce zici?
  Eu merg pe BENFICA !!! 🙂 🙂 🙂

  O seara cu fotbal spectaculos ! 🙂
  Aliosa.

  Like

  • 🙂
   Macar aici parerile noastre se intersecteaza in proportie de 100%. La fel, si eu merg pe Benfica, e putin peste Sevilla, si zic, parerea mea, ar fi culmea sa piarda doua finale consecutive de Cupa Uefa.Chiar daca acest fapt este posibil totusi, din prisma faptului ca exista o seceta de lunga durata, in vederea castigarii unui trofeu european.
   Iti doresc vizionare placuta! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s